Witte Asperges Koken

Als de maand april aanbreekt is het weer zover, er zijn weer verse witte asperges! De liefhebbers van dit witte goud eten ze soms wel een paar keer per week want eind juni is het seizoen alweer voorbij. Omdat het seizoen zo kort is, zijn de witte asperges vrij duur maar daartegenover staat dat ze zeer gezond zijn en een hele lekkere smaak hebben die je makkelijk samen kunt eten met gerechten zoals kip, garnalen en eieren. Hieronder bespreken we hoe je deze witte groente het beste kunt koken.

Wat heb je nodig?

500 gram witte asperges (voor 1 persoon)

Dunschiller

Scherp koksmes

Snijplank

Kooktoestel

Kookwekker

Aspergepan of een andere wat bredere pan

Klontje boter

Zout

Vergiet

Schuimspaan

Theedoek

Touw

Keukenrol

Stap 1: Asperges kopen

Uiteraard zijn de witte stengels net als alle andere groenten het lekkerst als ze vers zijn, hoe eerder je ze na aanschaf kookt, hoe lekkerder ze zijn. Wil je ze toch nog even bewaren, haal ze dan altijd meteen uit de verpakking en wikkel ze in een iets vochtige hand- of theedoek en leg ze daarna meteen in de koelkast. Hoe vers een witte asperge is die bij de supermarkt of groenteboer ligt kun je zelf zien en testen. Ga voor de stengels die een lichte glas hebben en controleer het vochtgehalte. Druk je nagel tegen de stengel en kijk of er vocht vrij komt, hoe meer vocht hoe verser hij is. Ook moet je goed letten op de onderkant, deze mag namelijk niet uitgedroogd zijn. De smaak tussen asperges verschilt vaak, let altijd of op de verpakking het label “Klasse 1 AAA” aanwezig is, deze zijn van de beste kwaliteit en hebben ook de beste smaak.

Stap 2: De asperges schoonmaken

Het gebeurt soms dat mensen die voor het eerst asperges eten ze vergeten te schillen en bij zichzelf denken na het eten, is dit nou het witte goud waar iedereen het over heeft? Asperges zijn namelijk erg taai als je er niet eerst even met de dunschiller overheen gaat. Voordat je ze schilt kun je ze het beste even 20 minuten in een pan met koud water laten weken, de drogere stengels zuigen zichzelf zo weer vol met water. Tijdens het schillen kun je ze het beste beetpakken bij de kop, dit voorkomt breken en probeer altijd vanaf de kop naar de onderkant te schillen, in 1 geleidelijke beweging. Herhaal dit totdat je hem helemaal rond geweest bent. Na dit alles moet je een centimeter van de onderkant afsnijden en deze onderkanten kun je bewaren om een heerlijk aspergesoepje van te maken. Als je ze in een speciale hoge aspergepan wilt koken kun je er het best een touwtje omheen doen zodat ze mooi rechtop blijven staan.

Stap 3: De asperges koken

Natuurlijk zijn er veel manieren om dit heerlijke witte goud klaar te maken, je kunt ze bijvoorbeeld grillen, wokken, bakken en zelfs frituren maar de traditionele manier in Nederland is koken. Dit kan ook op allerlei manieren en de meest makkelijke manier is om een aspergepan te gebruiken. Deze pan is speciaal voor deze groente gemaakt, hij is langwerpig zodat je de asperges rechtop in de pan kunt zetten en er zit een soort vergiet in zodat je ze er makkelijk uit kunt halen. De pan is overal te koop in winkels zoals de blokker en de action.

Eerst moet je de pan met water vullen, zo ver dat de puntjes van de asperges zometeen net iets boven het water steken. Gooi het klontje boter en wat zout in het water en breng het geheel aan de kook. Wacht totdat het water hard kookt en doe de asperges erbij, het koken zal even stoppen en wacht totdat het weer kookt. Nu kun je het fornuis lager zetten. De tijd die ze nodig hebben om te koken hangt af van de dikte van de stengels maar moet in ieder geval 10 minuten zijn. Als je grote aantallen tegelijk wilt koken houd dan rekening met een minuutje of 15 tot 20. Langer kan ook, het ligt er maar net aan of je liever beetgare groenten wilt of misschien toch liever iets verder gekookt. Als je een normale pan gebruikt kun je de asperges plat in de pan leggen en dezelfde manier aanhouden als hierboven, leg dan alleen wat keukenpapier op de asperges als het geheel kookt zodat de bovenste die boven het water uitkomen ook goed gaar kunnen worden.

Stap 4: Zijn de Asperges gaar?

Het beste is om de asperges met rust te laten tijdens het koken zodat ze niet knakken. Als je aan de onderkant voelt en deze is zacht dan zijn ze gaar, controleer dit door er even met een vork in te steken. Je kunt ook proberen om 1 asperge uit het water te halen en deze te laten balanceren op de vork, als hij licht buigt is hij gaar.

Stap 5: Klaar!?

De asperges zijn gekookt en je wilt ze afgieten, net zoals je dat doet bij de meeste groenten. Dit is echter niet de bedoeling, ze kunnen hierdoor knakken en ten tweede gooi je het kookwater weg, dit is ook zonde want hiervan is een heerlijk soepje te maken. Wat je wel moet doen is het witte goud uit de pan scheppen met een zogenaamde schuimspaan, dit is een grote platte lepel met gaatjes en is meestal wel in de keuken te vinden. Hierna kun je ze serveren, doe dit zo snel mogelijk om kwaliteitsverlies te voorkomen. Zorg er daarom voor dat de gerechten die je erbij wilt serveren al klaar staan en dan...genieten maar!!