Verschillende Soorten Asperges

Zoals eerder verteld bestaan er allerlei verschillende soorten asperges. In de wereld is de groene kleur veruit het populairst en wordt dan ook het meest verkocht. Deze is vooral erg populair in zuidelijk gelegen Europese landen, Amerika en Engeland. In Nederland en de rest van Noordwest-Europa kennen we de groene niet of nauwelijks, hier wordt de witte het best verkocht maar de groene is wel aan een opmars bezig, mede omdat deze net iets gezonder is. Groene asperges bevatten kalium, calcium, vitamine C, vitamine B, foliumzuur, betacaroteen en geen vetten of cholesterol. Bovendien zijn ze natriumarm. Voordelen voor de gezondheid zijn onder andere minder kans op geboorteafwijkingen, vochtafdrijving (minder zwelling en vasthouden van vocht) en tot slot bieden de groene pro-biotische voordelen voor de darmen.

Witte asperges bevatten precies dezelfde stoffen als groene behalve chlorofiel. Aan deze stof hebben de groene stengels hun kleur te danken. De witte stengels zijn tijdens het telen bedekt met aarde en krijgen geen zonlicht. Het is dit proces dat ervoor zorgt dat asperges wit blijven. De witte zijn daarom ook net iets minder voedzaam dan de groene variant.

Dan is er ook nog een soort op de markt die paars van kleur is. Deze paarse asperges bevatten ongeveer twintig procent meer suikers in de stengels. Dit geeft de groente na het koken een nootachtige en zoetere smaak. Fytovoedingsstoffen met de naam anthocynaninen geven de asperge zijn kleur en bieden extra voordelen voor de gezondheid. Paarse zijn vaak net iets dikker en minder vezelig waardoor ze wat zachter zijn na het koken. Ook worden ze vaker rauw gegeten dan hun groene concurrenten. De andere voedingswaarden blijven hetzelfde en daarmee zijn de paarse varianten een bijzonder gezonde en kleurrijke keuze!

Dan zijn er ook nog wilde asperges, deze groeien in Nederland vooral langs het duinstruweel en de rivieren. Het is leuk om op een zondag deze wilde groente te zoeken met bijvoorbeeld de kinderen en hier ‘s avond een heerlijk gerecht van te maken. Je kunt deze stekelachtige plant vinden tussen half maart en half juni. Kijk eeens op bijvoorbeeld een YouTube filmpje hoe je de wilde asperge plant kunt herkennen.

Asperges van welke kleur en soort dan ook kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze koken, stomen, grillen of blancheren. Er staan tal van heerlijke recepten op AspergesKoken.nl en als je eenmaal de bereidingswijze vindt die bij jou past, blijven de stengels een gezonde toevoeging aan iedere maaltijd!