Leuke Feiten Over Asperges
Op deze website hebben we een aantal leuke weetjes over asperges voor jou verzameld. Zo vragen mensen zich heel vaak af waarom je urine zo stinkt na het eten deze groente.
Het verloop van het proces?
Het hele proces begint met een zaadje die pas na 2 jaar asperges oplevert. In dit tweede jaar van de plant kan hij maar 2 weken geoogst worden maar na het derde jaar is dit al een maand. In jaren die daarna volgen is deze oogst ongeveer 6 tot 8 weken en na ongeveer 10 jaar treed er aspergemoeheid op in de grond waar de plant staat, het oogsten is afgelopen. De telers beginnen weer opnieuw op een ander stuk land.
Waarom gaat mijn urine stinken van asperges?
Onderzoek wijst uit dat niet iedereen na het eten van asperges de beruchte ‘asperge-urine’ produceert en niet iedereen deze geur waarneemt. Nu blijkt dat twee derde van alle mensen na het eten van deze groente ‘asperge-urine’ produceert. Kortom, maak je geen zorgen want je bent niet de enige, tot welke groep je ook behoort.
De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen genaamd mercaptanen, die veelvuldig in de asperge voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien, knoflook, en niet geheel verrassend, bij stinkdieren.
Wetenschappers zijn het nog niet volledig met elkaar eens over de exacte werking waardoor de onprettige geur ontstaat, maar verschillende onderzoeken wijzen erop dat zowel de productie en het kunnen ruiken ervan genetisch bepaald is. Er is vrij veel onderzoek geweest op dit specifieke gebied, maar het zal nog even duren voordat men volledig begrijpt hoe de vork precies in de steel zit.
Hoewel er nog veel rondom de ‘asperge-urine’ een mysterie is, zijn er in elk geval wel een aantal mythes ontkracht. Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet waar dat je slimmer bent als je na het eten van de stengels ‘asperge-urine’ plast! Ook hoef je niet bang te zijn dat het eten van de groente slecht voor je is omdat je plas er raar door gaat ruiken, asperges zijn juist heel erg gezond!
Verreweg de grootste producent van asperges ter wereld is…China
Hoewel de productie in recente jaren is gedaald, verbouwde men in China niet zo lang geleden nog maar liefst 57.000 hectare aan asperges. Op de tweede plaats komt dan Peru met 27.000 hectare, op de voet gevolgd door Duitsland met 22.000. De Verenigde Staten komen op de vijfde plaatst met 14.400 hectare, vooral in de staten Californië, Washington en Michigan.
Witte asperges zijn op geen enkele manier genetisch gemodificeerd
In plaats daarvan wordt het gebrek aan pigment in de ‘albinowortelstokken’ veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. Dit komt omdat wortelstokken die boven de aarde uit steken door de boer worden bedekt met aarde. Vervolgens worden ze vanaf onderen afgeknipt en zo behouden ze hun bleke kleurtje.
Witte asperges zijn het meest arbeidsintensief om te verbouwen
Iedere stengel wordt met de hand geplukt zodra het topje ervan boven de aarde uitsteekt. Plukkers graven voorzichtig rondom de wortelstokken tot een diepte van 22 centimeter en knippen nabij de stam af. Nadat de stengels zijn uitgegraven, worden ze direct in een donkere kist geplaatst. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat ze wit blijven. Vreemd genoeg worden de stengels die aan zonlicht worden blootgesteld roze van kleur. Helaas is er momenteel geen markt voor deze kleur.
De vroegere onkruidverdelger van de aspergeteler was zeezout
Asperges werden oorspronkelijk verbouwd in de zanderige, veelal zilte gronden van het Middellandse Zeegebied en verdragen daarom veel beter zoutheid dan veel onkruid. Tegenwoordig gebruiken boeren regelmatig chemische verdelgingsmiddelen om de groei van onkruid tegen te gaan. Het tegengaan van onkruid is misschien wel het meest tijdrovende onderdeel van het telen van asperges. Voorheen werd er simpelweg rotszout gebruikt, maar dat had echter ook een groot nadeel. Hoewel de planten goed bestand zijn tegen zout, zijn veel omliggende typen gewassen dat vaak niet. Bovendien vormt het zout een waterafstotende laag op de bovenste aardlaag, waardoor de plant dorstig achterblijft.
Aspergeplanten hebben een mannelijk en vrouwelijk geslacht
Asperges die op natuurlijke wijze vanuit zaadjes groeien bestaan voor de helft uit mannelijke planten en voor de helft uit vrouwelijke. De twee geslachten hebben bloemen die licht van elkaar verschillen en de vrouwelijke planten hebben een rode bes. Deze bes kost de vrouwelijke plant veel energie waardoor ze per vierkante meter minder productief is. Daarom wordt in de commerciële landbouw de voorkeur gegeven aan de mannelijke varianten.
Liefde voor asperges leidde tot een oud Latijns gezegde
De Romeinse keizer Caesar Augustus scheen te hebben geroepen ‘Velocius quam asparagi conquantur!’ of ‘Sneller dan het koken van asperges’, wat zoiets betekende als, ‘Kom, schiet eens op!’ Augustus was zo’n ontzettende liefhebber van deze nobele groente dat hij een militaire eenheid van elitesoldaten op pad stuurde om asperges voor hem te zoeken. De beroemde ‘aspergevloot’ voer binnen het rijk van haven naar haven om de beste soorten naar Rome terug te brengen. Tegelijkertijd werden de snelste koeriers met verse wortelstokken de Alpen ingestuurd, zodat de asperges konden worden ingevroren voor later gebruik.
Het wereld record voor langste asperge staat op 3 meter en 11 centimeter
Met lekker warm weer groeien de stengels ongeveer 10 cm per dag, de langste die ooit uit de grond gehaald is was meer dan 3 meter.
De groene asperge is gezonder dan de witte.
Omdat de groene en ook de paarse varianten boven de grond groeien zijn ze gezonder dan de witte. Dit komt omdat ze in tegenstelling tot de witte wel zonlicht krijgen en hierdoor meer vitamines aanmaken.