Kooktips

Op deze website hebben we artikelen staan waarin uitgebreid behandeld wordt hoe je de groene en witte asperges nu precies moet koken maar wist je dat je ze nog op veel meer manieren klaar kunt maken? Zo kun je ze stomen, bakken, wokken, grillen en in de oven bereiden. Hieronder leggen we uit hoe al deze manieren precies werken en verderop zijn ook nog wat handige tips voor in de keuken te vinden. De keukentips zijn voor de witte varianten omdat deze het meest gegeten worden in Nederland.

Asperges stomen

Het stomen van witte asperges gaat een stuk sneller dan het koken en als ze gestoomd worden behouden ze ook nog eens meer smaak! Je gebruikt hiervoor een stoompan of een snelkookpan gebruiken en deze moet een onderelement, een bovenelement met gaten en een deksel hebben. Snijd eerst ongeveer 2 tot 3 centimeter van de onderkant af en schil ze rondom. Vul het onderelement van de pan met genoeg water en plaats de asperges op het bovenelement. Vervolgens doe je de deksel erop en laat je het geheel stomen, ze zijn binnen 8 minuten gaar. Om te testen of ze echt gaar zijn prik je met een vork in de onderkant van de witte stengels en als ze meegeven dan zijn ze gaar.

Asperges bakken

Groene asperges worden vaak gebakken, als je dit zelf wilt proberen moet je zorgen dat je het vuur niet te hoog zet, ze hoeven niet van kleur te veranderen. Je kunt ze het best in stukken snijden en ze moeten ongeveer 5 tot 8 minuten bakken voordat ze beetgaar zijn. Lekker met citroen- en olijfolie.

Witte asperges kunnen ook gebakken worden. Schil de stengels eerst en breng water met zout aan de kook. Doe de witte erbij en laat ze een paar minuten koken, ze hoeven niet helemaal gaar te zijn. Om het lekkerder te maken snij je wat grove peterselie en voeg daar citroensap en olijfolie aan toe. Pak een pan en snij de asperges in twee├źn, klontje boter erbij en de peterselie mix toevoegen. Bak vervolgens het geheel lichtbruin en voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Asperges wokken of roerbakken

Het is erg lekker om zowel groene als witte varianten toe te voegen aan roerbak gerechten, je kunt ze combineren met andere groentes en verschillende kruiden. In de wok hebben ze ongeveer 3 tot 5 minuten nodig.

Asperges grillen

Dit moet je zeker ook eens proberen, groene asperges in de grillpan. Laat de grillpan flink heet worden en haal ongeveer 3 cm van de achterkant van de stengels af. Plaats ze netjes op een rijtje in de pan en draai ze elke minuut om totdat ze bruine strepen hebben. Als ze klaar zijn giet je er wat citroensap en olijfolie overheen en een beetje zout. Je kunt dit ook makkelijk met witte asperges doen alleen moet je deze eerst schillen en even laten koken. Als je geen grillpan hebt kun je ook de oven gebruiken, zet deze op 180 graden en laat ze 15 minuten grillen.

TIPS VOOR IN DE KEUKEN

Hoeveel asperges heb ik nodig?

Als je voor 1 persoon een hoofdgerecht wilt maken heb je ongeveer 500 gram nodig, als je ze alleen wilt gebruiken voor een voorgerecht reken dan op 250 gram.

Verse asperges te duur?

Asperges zijn over het algemeen vrij duur. De witte zijn prijzig omdat ze maar een aantal maanden per jaar verkocht worden en groene omdat ze geïmporteerd moeten worden. Maar er is een goedkoper alternatief met als voordeel dat deze het hele jaar door te verkrijgen zijn: asperges uit de pot, je hebt ze in groene en witte. De smaak is natuurlijk niet zo lekker als bij verse maar het is verder prima te doen en ze hebben ook nog eens hetzelfde aantal vitamines! Het enige probleem is dat ze nooit beetgaar zullen worden met het koken. Je moet ervoor zorgen dat je ze bij het opwarmen niet door laat koken want dit is echt niet nodig.

Welke moet ik kopen?

Ze moeten vers zijn, want dan hebben ze de beste smaak en aangezien ze heel makkelijk uitdrogen moet je goed opletten welke je koopt. Let er goed op dat de kopjes stevig zijn en of ze geen rare bruine vlekken hebben, ze moeten een mooie lichte kleur hebben. Probeer eens 2 stengels tegen elkaar aan te wrijven, als je een piepend geluid hoort zijn ze heel vers.

Verse Asperges Bewaren

Je kunt de asperges het beste bewaren in een koelkast maar nog beter is om ze meteen na aankoop op te eten. 1 of 2 dagen nadat je ze gekocht hebt zijn ze ook nog heerlijk maar daarna verliezen ze hun lekkere smaak. Je kunt ze het beste meteen na het kopen in een natte (thee) doek wikkelen en daarna in de koelkast leggen. Let er wel op dat de doek een beetje fris en vochtig blijft.

Gekookte asperges bewaren

Het komt vaak voor dat er na het eten veel asperges over zijn. Zonde om deze vrij prijzige stengels weg te gooien toch? Gelukkig kun je ze gewoon bewaren. Je kunt ze hiervoor het beste in een afgesloten plastic zak stappen of wikkelen in een theedoek, zo kunnen ze 2 dagen goed blijven. Ook kun je ze meteen na het koken bewaren, met pan en al, zorg ervoor dat de asperges en het kookvocht afgekoeld zijn en zet het geheel dan afgedekt in de koelkast.

Asperges invriezen

Je kunt de stengels ook invriezen, zo kun je zelfs na het seizoen genieten van dit heerlijke witte goud. Je hoeft ze hiervoor niet te blancheren, wat je doet is de asperges schillen en wassen en daarna vries je ze meteen in. Zo blijven ze zeker nog 3 maanden lekker. Let er wel op dat als je ze uit de vriezer haalt je meteen de hele ijsklomp in het kokende water gooit, nooit eerst laten ontdooien want hier worden ze slap van.