Groene Asperges Koken

In Nederland eten we over het algemeen alleen witte asperges en dan meestal alleen in het seizoen van begin april tot eind juni maar in de mediterrane landen zoals Italië en Spanje zijn onze asperges helemaal niet zo populair, hier kennen ze alleen de groene versie. De groene is eigenlijk een witte asperge die is doorgegroeid boven de grond en omdat hij hierbij veel zonlicht krijgt verkleurt hij en is hij ook een stuk gezonder en lekkerder. Zo heeft hij een veel krachterige smaak en is veel rijker aan allerlei vitamines. Er zijn nog meer voordelen, zo hoef je hem bijna niet te schillen en kun je hem het hele jaar door kopen. Waarschijnlijk is daarom de groene variant veel populairder in de wereld dan onze witte.

Wat heb je nodig?

500 gram groene asperges (aantal voor 1 persoon)

Aspergepan of een andere iets bredere pan

Zout

Dunschiller

Koksmes

Snijplank

Kookwekker

Kooktoestel

Vergiet

Schuimspaan

Theedoek

Touw

1. De groene asperges kopen

Omdat er in Nederland geen groene asperges geteeld worden zijn al de groene stengels die in de supermarkt liggen geïmporteerd, meestal uit Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië. Omdat deze een lange reis achter de rug hebben om in de schappen van onze supermarkt te komen moet je goed op de kwaliteit letten. Let hierbij op of dat ze recht zijn en niet buigen, als je de groene stengel probeert te buigen moet deze barsten. Ook moet de steel stevig zijn maar ook zacht. Let ook goed op de toppen, deze mogen er niet geelachtig of uitgedroogd uitzien want anders zijn ze te oud. Let altijd op de kwaliteitsklasse 1 AAA op de verpakking, dit zijn de lekkerste en beste maar ook vaak de prijzigste. Hoe hoger de klasse hoe beter.

2. Schoonmaken

In tegenstelling tot de Hollandse witte hoef je de groene bijna niet te schillen, doe dit alleen als ze iets groter zijn. Ga dan met een dunschiller voorzichtig over de onderkant, die iets houterig is. Om te zorgen dat ze niet breken moet je ze beet pakken bij de bovenkant. Haal eerst met een koksmes een klein deel van de onderkant af.

3. Groene asperges koken

Bij groene asperges is het de bedoeling dat ze hun groene kleur, voedingstoffen en smaak houden en hier leggen we uit hoe je dit op de juiste manier moet doen. Het beste is om een aspergepan te gebruiken, deze pan is speciaal voor dit soort groenten gemaakt, hij is hoog en heeft een net waarin de stengels worden gezet. Laat de pan vollopen met water en doe er een beetje zout bij om het vervolgens te laten koken. Als het water eenmaal het kookpunt bereikt heeft doe je stuk voor stuk een paar asperges in de pan, niet allemaal tegelijk want dan kan het water kouder worden. Als alles erin zit wacht je eventjes totdat het water weer kookt en zet je het gasfornuis of de kookplaat wat lager. Het is belangrijk dat de je groene asperges niet kookt met de deksel erop, doe je dit wel dan kunnen ze hun mooie kleur verliezen. Om ze beetgaar te krijgen kook je ze 3 minuten en als je ze iets zachter wilt dan kook je ze nog 2 minuutjes door. Een tip, blijf van de asperges af tijdens het koken, als je in de pan gaat roeren is de kans groot dat ze breken.

4. Eet smakelijk!

Giet de asperges niet af, hierdoor kunnen ze ook breken. Je kunt ze het beste uit de pan vissen met de schuimspaan. Serveer ze ook meteen en zorg dat alle gerechten die je erbij wilt serveren klaar zijn voordat de asperges gaar zijn want zoals we al eerder vertelde, vers zijn ze het lekkerst. De gekookte groene stengels zijn heerlijk in de pasta of in een salade maar ze zijn ook goed te eten zonder iets erbij, eet smakelijk!