De Asperge Teelt
De asperge plant is meerjarig en wordt tot 12 jaar op hetzelfde stuk grond geteeld. Het gedeelte van de plant dat boven de grond groeit sterft in de herfst maar het stuk onder de grond overwintert en krijgt in de lente nieuwe stengels. De telers hogen het stuk grond boven de stengels op zodat er geen zonlicht bij kan komen en de witte asperge is geboren. Als ze nog ondergronds zijn worden ze geoogst en verkocht bij de groenteboer of supermarkt. Als de telers de stengels wel boven de grond laten komen krijg je groene en paarse varianten, dit door het licht van de zon. Hieronder een artikel over hoe het telen van asperges in zijn werk gaat, van zaadje tot supermarkt.
Het Aspergeseizoen
Het Nederlandse seizoen waarin asperges geoogst worden is heel kort, 2 maanden per jaar. Als de temperaturen goed zijn geweest dan steken sommige planten hun kopje al eind februari en maart uit de grond maar volgens de echte Nederlandse traditie worden asperges pas geoogst op de tweede donderdag van de maand april en dit gaat door 24 juni (op de Christelijke feestdag St. Jan). Na deze datum laat de teler het veld met rust zodat de plant nieuwe energie krijgt en weer kan groeien voor het volgende seizoen.
Zaad
Zoals de meeste levende dingen op de wereld begint ook de aspergeplant bij een zaadje. Dit zaadje wordt gekweekt bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in aspergezaden en deze leveren de zaden weer aan plantvermeerderaars. Deze vermeerderaars laten de zaadjes groeien tot een aspergeplant om ze vervolgens weer te verkopen aan de telers die de plantjes poten in de bedden.
Groei
Als de plant eenmaal gepoot is mag deze in het eerste jaar doorgroeien, hij blijft ongemoeid. Na 2 jaar wordt het bed opgehoogd met grond en mooi glad gestreken zodat de stengels kunnen groeien voor het oogstseizoen. Niet elke grond is goed voor asperges, deze mag niet te zwaar maar ook niet te licht zijn. Hoe zwaarder de grond, hoe moeilijker ze te steken zijn als de oogst begint. Vaak worden de bedden afgedekt met zwart folie, dit om de grond te verwarmen zodat de plant sneller kan groeien. Als de telers de groei willen vertragen gebruikt hij wit folie.
De plant kan in dit tweede jaar ongeveer 2 weken geoogst worden, daarna laten ze hem weer met rust. In het derde jaar kan hij al 4 weken geoogst worden en in de jaren daarna de volle 8 weken! Als de plant rond de 10 tot 12 jaar oud is wordt hij steeds minder productief en de teler haalt de aspergebedden helemaal leeg. Er treedt aspergemoeheid op en de grond waar de stengels stonden kan 30 jaar niet meer worden gebruikt om het witte goud op te kweken. De teler gaat verder op een ander stuk land.
Oogst
Als de tijd is aangebroken om te oogsten, zo rond begin april, tilt de teler regelmatig het folie op om te kijken of er al kopjes uit de verhoogde bedden steken. Dit zou betekenen dat de asperges de juiste lengte hebben en de oogst kan beginnen.
Het steken van asperges in zeer intensief en is 1 van de weinige groente in Nederland die nog steeds ambachtelijk wordt geoogst. In de vroege morgen lopen de aspergestekers de lange paden af en zoeken ze naar kopjes die boven de grond uitsteken of plekken waar de grond is gebarsten. Ze verwijderen voorzichtig de grond rondom de stengel en pakken het kopje beet tussen duim en wijsvinger. Met de andere hand wordt een speciaal voor deze groenten ontworpen steekmes langs de stengel geschoven en op 30 cm diepte wordt hij losgesneden. Daarna wordt het bed weer netjes gemaakt zodat de rest van de planten door kunnen groeien. Soms groeien de stengels zo snel dat er 2 of zelfs 3 keer op 1 dag moet worden geoogst. Er zijn telers in Nederland die ook de groene kleur telen. Hierbij wordt gewacht met oogsten totdat de plant 30 cm boven de grond gegroeid is.
Asperges die van het land komen worden eerst een paar uur in koud water geplaatst zodat ze zichzelf vol kunnen zuigen, dit om uitdroging en verkleuring tegen te gaan. Daarna gaan ze de machine op en worden ze eerst grondig gewassen om de overgebleven grondresten te verwijderen. Deze machine, waar de meeste telers over beschikken, snijdt de asperges ook op lengte en sorteert ze op dikte en klasse. Tegenwoordig worden ze ook steeds vaker van te voren machinaal geschild. Daarna worden ze gewogen en verpakt, krijgen een kwaliteitslabel en gaan ze door naar de veiling of meteen naar de supermarkten, groenteboer en restaurants.