Asperges Kopen

Het selecteren van asperges van goede kwaliteit is een hele kunst, maar volg onderstaande stappen en je kiest met gemak de beste en meest verse groente.

Witte asperges kopen

Witte asperges zijn alleen verkrijgbaar in het seizoen dat loopt van begin april tot 24 juni. Ze zijn te koop bij alle supermarkten, de groenteboer en ook bij de telers zelf voor de mensen die in de meer zuidelijk gelegen provincies wonen. Let goed op onderstaande punten bij het kopen van de asperges.

1. Controleer eerst het snijvlak aan de onderkant, deze mag absoluut niet droog zijn, een trucje is om je nagel er even in te drukken, komt er vocht vrij dan is de asperge vers. Dit vocht moet ook een aromatische geur hebben, als het te zuur ruikt dan is deze niet vers meer.

2. Sinds het jaar 2006 hebben asperges een label met de kwaliteit erop, let dus goed op of dit label aanwezig is. Je herkent het aan de blauwe kleur met de Nederlandse vlag erop, zo weet je zeker dat ze uit Nederland komen en dat je de beste kwaliteit hebt. Op dit label wordt ook de dikte van de stengels aangeduid. Op het label met de dikste staan de letters AAA met een cijfer erachter, AAA1 is de beste kwaliteit, daarna AAA2, etc. Hoe minder A’s hoe minder dik de asperges zijn. Het is ook heel belangrijk dat ze allemaal even dik zijn want ze moeten dezelfde kooktijd hebben.

3. Wist je dat asperges jou ook kunnen vertellen dat ze vers zijn? Probeer maar eens 2 stengels zacht tegen elkaar aan te wrijven, als ze vers zijn hoor je een piepend geluid.

4. Kies alleen stengels uit met een mooie lichte glanzende kleur en let er ook op dat ze geen bruine vlekken hebben.

5. Kijk ook goed naar de toppen, er mogen geen verkleuringen op zitten en de koppen moeten goed dicht zitten.

Groene asperges kopen

1. Zoek naar asperges waarvan de punten stevig aanvoelen. Ze moeten recht zijn en je mag ze niet kunnen buigen. Als je de stengel buigt, moet hij broos zijn en ‘barsten’. De steel moet stevig maar zacht zijn.

2. Zoek naar een lichtgroene kleur.

3. Controleer de topjes van de aspergestengels. Deze moeten over het algemeen stevig gesloten zijn. Een mooie donkergroene of paarse tint geeft meestal aan dat ze van goede kwaliteit zijn. Als de topjes gelig of uitgedroogd zijn, dan zijn ze te oud.

4. Kies de asperges van de gewenste dikte. De dikte heeft geen invloed op hoe zacht de stengels zijn. Beter is het om te letten op wat hier boven is beschreven. Soms passen kleinere beter bij de presentatie van je gerecht.

5. Vermijd bevlekte, bespikkelde of verwelkte asperges. Als je dit ziet en ze zijn in de aanbieding, pak ze dan snel mee, je kunt hier een heerlijke soep van maken. Als er bloemen op zitten dan zijn ze al lang over het hoogtepunt heen, niet kopen dus!

Koop het beste: zoek naar asperges die vlezig en recht zijn. Kijk goed naar de uiteinden en koop geen asperges met droge, gespleten of houtachtige stammen, want dit duidt op oude groente. Het maakt niet uit of je dikke of dunne neemt; dit is voor iedereen persoonlijk. Dunne stengels zijn vaak wat zachter en zoeter, terwijl de dikkere stammen een wat vlezigere textuur hebben en een sterkere smaak hebben.

Bewaar ze in de koelkast verpakt in een ruim plastic groentezakje. Consumeer binnen enkele dagen na aankoop.