Gezondheid, Risico’s & Voedingswaarde

In de klassieke oudheid stond de asperge bekend als afrodisiacum. Los van de prikkelende kracht om je ‘in de stemming’ te brengen, bevat deze sappige en hartige groente een heerlijke mix aan voedingsstoffen. Kortom, deze groentesoort is ontzettend goed voor je gezondheid.

Asperges zijn rijk aan vitamine K en foliumzuur en bevatten over het algemeen bijzonder veel voedingsstoffen. ‘Asperges zijn ook rijk aan stoffen die ontstekingsremmend werken en bevatten bovendien ook veel anti-oxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen, vitamine E en de mineralen zink, mangaan en selenium.’ aldus voedseldeskundige Laura Flores.

Verder bevat de groente het aminozuur asparagine en de stof chromium. Chromium is een spoorelement dat de insuline in ons lichaam helpt bij het transporteren van glucose. Ze zijn ook rijk aan glutathion, een ontgiftende stof die helpt bij het opruimen van kankerverwekkende stoffen. Ze kunnen daarom mogelijk helpen bij het bestrijden of beschermen tegen bepaalde soorten kanker, waaronder bot- , borst- , long- en darmkanker.

Asperges bevatten erg weinig calorieën: slechts 20 per portie (vijf stengels). Ze bevatten geen vet en zijn natriumarm. Bovendien kun je ze zowel rauw als gekookt eten. Overigens weten weinig mensen dat er drie verschillende soorten zijn: wit, groen en paars.

Hieronder vind je de voedingswaarden van asperges:

Voedingswaarde per 100 gr:

KJ 88

KCal 21

Eiwit 2 g

Koolhydraten 10 mg

Calcium 20 mg

IJzer 1 mg

Natrium 5 mg

Vitamine C 20 mg

VOORDELEN VOOR DE GEZONDHEID

Gezondheid van het hart

Asperges zijn op verschillende manieren goed voor het hart. Volgens voedseldeskundigen zijn ze rijk aan vitamine K dat helpt om klontering van het bloed tegen te gaan. Vitamine B reguleert bovendien het aminozuur homocysteïne. Een teveel aan dit aminozuur kan volgens de Amerikaanse Harvard University School of Public Health leiden tot hartaandoeningen.

Asperges hebben verder 1 gram oplosbare vezel per kopje en verlagen hiermee het risico op hartaandoeningen. Bovendien helpt het aminozuur asparagine je lichaam om het te ontdoen van overmatig zout. Bovendien bevat de groente ontstekingsremmende stoffen en zijn ze rijk aan antioxidanten. Beide stoffen helpen om het risico op hartziekten te verlagen.

Regulering van het bloedsuiker

Vitamine B6 beïnvloedt mogelijk de bloedsuikerspiegel en daarom wordt mensen met diabetes of een lage bloedsuikerspiegel aangeraden voorzichtig te doen. Als je gewoon gezond bent, kun je echter voordeel behalen aan de stoffen in de stengels die de bloedsuikerspiegel reguleren.

Minder kans op type 2 diabetes

Net als bij hartziekten neemt het risico op type 2 diabetes toe naarmate het lichaam meer te maken krijgt met ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Asperges hebben indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen en zijn rijk aan veel antioxidanten. Dat maakt deze groente tot voedsel dat preventief helpt tegen allerlei aandoeningen. In een onderzoek dat in 2011 werd gepubliceerd in het Britse Journal of Nutrition werd het ook onderstreept hoe goed asperges zijn om suikerziekte te voorkomen. Zo verbeteren ze de afscheiding van insuline en het functioneren van bètacellen. Bètacellen zijn speciale cellen in de pancreas die insuline produceren, opslaan en afgeven.

Anti-veroudering

De antioxidant glutathione zou volgens een wetenschappelijk artikel uit 1998 het verouderingsproces vertragen. Het foliumzuur in asperges werkt bovendien samen met B12 en voorkomt zo mentale achteruitgang. In een onderzoek van Tufts University kwam naar voren dat volwassenen van middelbare leeftijd met de juiste hoeveelheid foliumzuur en B12 beter presteerden bij een test van de reactiesnelheid en cognitieve flexibiliteit dan degenen die minder foliumzuur en B12 hadden.

Huid

Nog een geweldig voordeel van de antioxidant glutathione: het helpt om de huid te beschermen tegen invloed van zonlicht en vervuiling.

Zwangerschap

Asperges bevatten veel foliumzuur, dit is zeer goed voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden dus deze worden aangeraden de groente regelmatig te eten.

Houd je lichaam zuiver en voorkom nierstenen

Asperges bevatten stoffen die van nature diuretisch (vocht afdragend) zijn, zo bleek uit een onderzoek uit 2010. Dit helpt het lichaam om de overmatig zout en vocht af te dragen, wat bijzonder heilzaam is voor mensen met oedeem en hoge bloeddruk. Het helpt ook de nieren om gifstoffen uit het lichaam te zuiveren en voorkomt nierstenen. Echter wordt wel aanbevolen dat mensen die lijden aan urinezuur nierstenen het eten van asperges moeten vermijden.

Gezonde spijsvertering

Asperges staat er bekend om dat het bijdraagt aan een goede spijsvertering. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels en eiwitten. Beide stoffen helpen om voedsel door de het darmkanaal te leiden en zorgen bovendien voor een prettige vertering.

Verlaagd risico op kanker

Asperges zijn bijzonder rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Hiervan wordt doorgaans gezegd dat ze het risico op kanker verlagen.

Risico’s

Het eten van te veel asperges heeft geen levensbedreigende gevolgen, maar kan wel gepaard gaan met een aantal onprettige bijverschijnselen, zoals winderigheid en een typische urinegeur.

Allergische reacties na het eten van de stengels komen ook voor. In dat geval moet je ze uiteraard niet meer eten. Mensen die allergisch zijn voor andere groeten uit de leliefamilie, zoals uien, knoflook en bieslook hebben meer kans om allergisch te zijn voor asperges. Onder de symptomen vallen een loopneus, netelroos, moeite met ademhalen, zwellingen rondom de mond en lippen.

Waarom stinkt je urine na het eten van asperges?

Volgens wetenschappelijke bronnen is de asperge het enige voedsel dat het chemische asaparagusiczuur bevat. Bij de vertering wordt deze stof afgebroken in een samenstelling die zwavel bevat en die een sterke, onprettige geur heeft. Asparaguisiczuur is niet vluchtig, dus zelf stinkt de groente niet.

Nogal merkwaardig is het feit dat blijkbaar niet iedereen de onprettige geur kan ruiken. Wetenschappers weten niet precies waardoor dit komt. Uit hun onderzoeken blijkt dat niet iedereen de geur kan ruiken, maar sommigen denken dat niet de plas van iedereen stinkt. Hoe dan ook is het niet gevaarlijk om asperge-urine te hebben of om het te ruiken.